Naţionalele de box feminin de la Câmpulung ne-au oferit… „elemente demne de cartea recordurilor comice”

        de Sterian PRICOPE
Desfăşurat la Câmpulung, Campionatul Naţional de box femin va intra în istorie nu pentru încleştările din ring, ci pentru cafteala verbală de dinafara acestuia!
Până la urmă, am fi trecut şi peste directele orale, câteodată şi sub centură, dacă măcar am fi avut ce vedea în competiţia propriu-zisă. Numai că aici am avut de-a face cu un fel de imitaţie, care nici în glumă nu poate fi asemănată cu finalele-spectacol pe care, în urmă nu cu mulţi ani, le vedeam tot la Câmpulung. Câteva elemente, demne de cartea recordurilor comice, trebuie menţionate. Astfel, au fost situaţii în care pugilistele au obţinut medalia de bronz sau de argint şi au urcat pe podium, deşi au boxat un singur meci, pe care l-au pierdut!

De altfel, ca urmare a subţirimii nu doar valorice, ci şi numerice, 86 din cele 88 de sportive participante au câştigat medalii. În fine, un antrenor de pe la Târgovişte îşi făcea reclamă pe la o televiziune locală susţinând sus şi tare că ierarhia finală a fost grav afectată din cauza arbitrajului care le-a favorizat, în mod scandalos, pe gazde. Ne-am uitat în dreptul CS Muscel şi am constatat că am câştigat fix şaşe medalii de bronz în toate cele trei competiţii – junioare, tineret şi senioare – şi asta în condiţiile arătate mai înainte. Greşeli de arbitraj au fost cu duiumul, inclusiv una strigătoare la cer şi care s-a lăsat cu lacrimi, dar să acuzi gazdele care au suportat tot circul pentru ca să fie recompensate cu şase amărâte medalii de bronz – e deja obrăznicie!
Obrăznicie pe faţă a fost însă şi atunci când preşedintele federaţiei, Leonard Droftei, a ajuns la Câmpulung ca să aducă medaliile şi centurile de care, ca la piaţă, a reuşit să facă rost până la urmă. O fi ea, lumea boxului, una extrem de dură, dar nu ne-am închipuit că chiar atât încât un antrenor să fure salamul din cantoment, iar un altul să nu-şi poată înscrie eleva la cântarul oficial, fiindcă era mort de beat. Ei bine, acesta nu sunt bancuri cu boxeri, ci dezvăluiri aduse în sală, în faţa moşului Doroftei, care, încolţit, a adoptat tactica clinciului, recunoscând că nu are soluţii.
Că boxul feminin este în involuţie dintr-o stare în care măcar se prezenta relativ onorabil – e o realitate evidentă, iar cauzele ţin în primul rând de finanţare, dar şi scăderea nivelului de profesionalism şi de pasiune al majorităţii antrenorilor. Iar fetele care practică boxul sunt nevoite să-şi caute alte ocupaţii, de pe urma cărora să obţină o bucată de pâine. Ca să ne flateze cumva, Leonard Doroftei ne-a propus să organizeze mereu aici campionatele naţionale; îi mulţumim pentru eleganţă, dar ar trebui şi el să ofere ceva în schimb, adică o competiţie adevărată şi nu o simplă mascaradă.
Cît despre CS Muscel, o informaţie arată cam pe unde a ajuns acum secţia de box: recent, la campionatele naţionale de juniori, Radu Ghiţu nu a reuşit să-şi recupereze centura de campion pe care a cîştigat-o în anul 2013. El este antrenat de către Diana Ungureanu, una din fostele pugiliste muscelene care au adus atâtea medalii de aur pentru clubul nostru, club ironizat acum că la fete a cîştigat doar nişte mărunţiş din bronz, dar şi acela cu sprijinul arbitrilor…

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *