de Sterian PRICOPE
Ediţia din acest an a Cupei Primăverii la fotbal pe teren redus şi-a respectat blazonul din toate punctele de vedere, adică participare numeroasă, fiind înscrise 17 echipe, orgolii şi competitoare deja tradiţionale, cărora, şi de această dată, li s-au alăturat şi formaţii noi, înfiinţate ad-hoc, existând în prealabil chiar şi un fel de piaţă internă a transferurilor.
Istoria ne obligă să aminitim că jurnaliştii musceleni au fost cei care, cu mulţi ani în urmă, au avut iniţiativa acestei întreceri amicale şi, din păcate, tocmai o echipă a presei a lipsit şi acum de la apel. Cu două finaliste cu nume originale, ultimul meci a adus trofeul celor de la Lyv in Front care i-au învins, cu 6-2, pe cei de la XXL Musceleanca, deşi la pauză erau conduşi cu 2-1. Ne menţinem observaţia că s-ar putea forma o selecţionată interesantă care să reprezinte Câmpulungul într-o competiţie de fotbal în sală, asta dacă ar apărea suportul organizatoric necesar.
Însă ediţia din acest an a Cupei Primăverii s-a remarcat prin oaspeţii pe care i-am avut la finală. Este vorba despre componenţi ai fostelor echipe naţionale, care au acceptat să evolueze într-un meci demonstrativ la Câmpulung. Belodedici, Lupu, Vlădoiu, Selymes, Fl. Dumitru şi Giani Kiriţă au fost reprezentanţii generaţiilor de aur ale fotbalului românesc şi cei care, într-un meci de gală cu o combinată locală, au oferit un spectacol memorabil în care s-a jucat pe bune, fără obişnuitul aranjament prealabil al meciului egal. Chiar dacă anii şi-au pus amprenta şi peste ei, show-ul a fost unul de mare efect, stârnind ropote de aplauze inclusiv din partea adversarilor din teren. În mod deosebit a impresionat însă modestia şi modul lor popular şi sincer de a fi şi de a socializa cu suporterii, ceea ce dovedeşte caracter, căci talentul fără caracter nu asigură performanţa în sport sau în viaţă. Iar un element semnificativ este faptul că prezenţa lor a fost doar o pledoarie pentru fotbal şi un semn de respect pentru suporteri, fiindcă n-au pretins nici un fel de onorariu pentru a veni şi juca în Muscel.
Trebuie spus că aducerea la Câmpulung a acestor vedete în sensul adevărat şi pur al termenului a fost un eveniment al grupului Muscel Media, respectiv Muscel TV şi Muscel FM, la iniţiativa site-ului sportinmuscel.ro, deţinut de către colegul nostru, Bogdan Burhan. Intermediar a fost un alt câmpulungean, Adrian Troscenco, iar tot istoria ne obligă să amintim că ultimul meci de acest fel s-a întîmplat în urmă cu vreo 30 de ani, într-o partidă între Muscelul Câmpulung şi foşti componenţi ai echipei naţionale. E adevărat că între timp regele Gheorghe Hagi a fost şi el în Muscel, parte însă a unui turneu de descoperire şi de promovare a micilor fotbalişti talentaţi.
Cu bucuria că am reuşit să înnobilăm un eveniment sportiv şi să-i amplificăm ecoul, aşteptăm ediţia de anul viitor şi, poate, şi un acord sau o oportunitate care să readucă stadionul municipal în circuitul oficial al fotbalului de seniori…