MUSCELUL ÎN 7 ZILE | Ioana Bălăceanu, pasiune pentru sport. Fotbal, rugby-tag, cross

de Sterian PRICOPE
Ioana Bălăceanu, o copilă din Măţău, este ultimul sportiv muscelean inclus într-un lot naţional. N-ar fi un fapt deosebit dacă selecţionarea ei n-ar fi una în premieră absolută. Este vorba despre echipa reprezentativă de fotbal feminin, junioare sub 15 ani, pentru care mica noastră musceleancă a debutat şi chiar a înscris recent, într-un meci amical disputat la Vaslui.

Reconstituind parcursul său de până acum, descoperim că avem de-a face cu un copil născut parcă pentru sport. Băieţoasă din fire, ea a atras de mult atenţia, încă de când juca fotbal, umăr la umăr cu băieţii de la CSS Dinicu Golescu, fiind legitimată timp de 5 ani aici, sub îndrumarea antrenorului Ovidiu Tică. Ioana Bălăceanu a fost chiar şi o componentă de bază a echipei de rugby-tag a şcolii din comună, echipă cu o frumoasă prestaţie la prima ei participare la o astfel de competiţie, dar am regăsit-o şi pe lista câştigătorilor unui cros organizat de ziua copiilor de către Holcim Câmpulung.

Nu ne-am mira ca Ioana să aibă şi alte pasiuni sportive, dar alegerea ei a fost să se dedice fotbalului. Chiar în acest an a reuşit o performanţă rară: a fost singura fată care a jucat la turneul şcolar de fotbal de la Podu Dâmboviţei şi, în faţa adversarilor-băieţi, a reuşit să marcheze 11 goluri, fiind desemnată revelaţia competiţiei. Talentul său fiind incontestabil, nu e de mirare că i s-a dus vestea şi, în urma unui trial, a fost legitimată de clubul de fotbal feminin Olimpia Cluj Napoca, cea mai puternică grupare de profil din ţară. Ioana evoluează deocamdată la echipa secundă, pentru care a marcat deja, de două ori chiar în aceeaşi partidă care a însemnat şi prima victorie din campionat.

În acest moment care poate însemna începutul unui adevărat destin sportiv, se cuvine să remarcăm influenţa decisivă a lui Gabriel Miriţă, profesor de sport la şcoala din comuna Mioarele, cel care a sfătuit-o pe Ioana să accepte propunerea venită de la Cluj. Este un gest de fair-play desăvârşit, căci şcoala musceleană îşi pregăteşte o nouă participare la competiţia de rugby-tag şi avea nevoie neapărat de serviciile vitezistei curajoase care nu se sperie de întrecerea cu băieţii. Dar profesorul şi pedagogul adevărat a pus mai presus de interesele sale ca antrenor viitorul Ioanei Bălăceanu şi a îndrumat-o către clubul clujean, care îi asigură muscelencei, în afară de antrenamente şi meciuri, şi cazarea şi pregătirea şcolară.

Cum spuneam, mica noastră fotbalistă s-a remarcat imediat aici, de unde şi selecţionarea ei rapidă în naţionala de fete under 15. Amintind, ca aspect fizic şi ca stil de joc, de Marius Lăcătuş, ea a reuşit la debutul de la Vaslui să marcheze două goluri în poarta Republicii Moldova: prima dată după o cursă solitară de pe extremă, strecurând balonul printre picioarele portarului, iar a doua oară cu o reluare bine plasată din careu. A evoluat şi în partida revanşă şi a făcut-o la fel de convingător, chiar dacă nu a mai reuşit să înscrie.

Ioana Bălăceanu, nr. 19

Precizam că Olimpia Cluj este cea mai puternică grupare din fotbalul feminin românesc, fiind multiplă campioană naţională de senioare şi participantă în UEFA Women’s Champions League. Sunt obiective sportive pentru care se pregăteşte intens şi Ioana şi pe care credem că le va atinge nu peste mult timp!

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *