„Sportul care poate reuni la acelaşi concurs competitori indiferent de vârstă”

     Biliardul este un sport tot mai popular, care îşi are multi practicanţi şi la Câmpulung. Cele mai importante provocări le sunt adresate acestora de către singurul club de profil din municipiul nostru, club care anunţă în acest an un dens program de competiţii. (de Sterian PRICOPE)

Biliardul este unul dintre puţinele sporturi care poate reuni la acelaşi concurs competitori indiferent de vârstă, ba, la fel ca la şah, experienţa acumulată în timp se dovedeşte a fi decisivă. Evident, la biliard, contează în primul rând îndemânările, care ajung aproape de perfecţiune după sute şi mii de ore de joc, dar nu trebuie excluse nici inteligenţa şi viziunea prin care se stabileşte strategia şi ordinea lovirii bilelor.
Sunt şi în Muscel numeroşi practicanţi ai biliardului, deocamdată la nivel de amatori, al căror scop principal este destinderea. Asta nu exclude însă orgoliul şi spiritul de competiţie, care au ca rezultat în timp şi o anumită stratificare valorică. Iar cei mai pătimaşi din fiecare comunitate se cunosc între ei şi se provoacă reciproc, au palmarese proprii ba chiar şi concursuri neoficiale, dar din care nu lipseşte încărcătura emoţională.

La Câmpulung, First Club, sală specială amenajată de pilotul „Dode” Andronache, a cristalizat primele competiţii care, prin modul de organizare, respectă cerinţele şi regulamentele unui turneu oficial. Inaugurat la sfârşitul anului 2013 printr-o invitaţie care a adus la masă jucători din Câmpulung, Braşov şi Bucureşti, clubul avea să recidiveze după aceea prin organizarea, anul trecut, a primei ediţii a Cupei „Ester Cup”, competiţie la care au fost înscrişi 22 de sportivi de la First Club şi de la clubul piteştean Galaxy. Desfăşurată sub supravegherea arbitrului-coordonator Mircea Terceanu, partidele au calificat în finala mare pe musceleanul Alexandru Cotescu şi pe argeşeanul Alexandru Boroi, ultimul impunându-se cu 9-5 şi intrând astfel în posesia trofeului.

În pregătirea ediţiei din acest an a turneului „Ester Cup Câmpulung”, 16 jucători locali s-au reunit în eleganta sală de la First Club, la Cupa de Iarnă, prima competiţie de billiard din acest an desfăşurată în municipiul nostru. Pentru statistică, îl nominalizăm pe învingător: acesta a fost Mihai Lică, învingător cu 9-3 în finala disputată cu Cătălin Căldăraru. În afară de finalişti, sunt şi alţi jucători de acelaşi nivel valoric, printre care se numără Cătălin Baraitaru sau Bogdan Drăgănescu, împreună formând nucleul echipei First Club, care reprezintă municipiul nostru în diverse competiţii amicale. Iar programul competiţional din acest an este unul foarte bogat, cluburi de nivel naţional urmând să fie prezente la Câmpulung pentru jocuri neoficiale, tot la fel după cum jucătorii noştri se vor deplasa în alte oraşe. Desigur, nu vor lipsi nici competiţiile de casă, aşa după cum a fost şi Cupa de iarnă.

Rodarea jucătorilor, inclusiv asigurându-le parteneri de joc mult mai valoroşi, este o bună strategie pe care a adoptat-o First Club, în perspectiva unei posibile participări la competiţii oficiale recunoscute de către federaţia română de biliard. Deocamdată e greu să punctezi în clasamentele individuale, dar spiritul sportiv te obligă să te pregăteşti necontenit, fiindcă doar aşa îţi poţi asigura succesul.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *