Sântem mândri de tine, Răzvane!

de Sterian PRICOPE
Fiindcă se apropie bilanţurile de sfârşit de an, trebuie obligatoriu să revenim şi să consemnăm o mare victorie a sportului muscelean. Este vorba despre câştigarea centurii mondiale la box, categoria WBO, zona Asia-Pacific, de către pugilistul muscelean Răzvan Cojanu.
Performanţa a fost realizată în cadrul unei gale organizate în oraşul chinez Changsha, meciul lui Cojanu, considerat finala categoriei grea, reprezentând partida vedetă. Iniţial, boxerul nostru trebuia să se confrunte cu un australian, însă organizatorii au decis să îi trimită în ring un alt adversar, cu o mare experienţă dobândită în cele peste 40 de meciuri susţinute ca profesionist. A fost vorba despre argentinianul Manuel Alberto Pucheta, pe victoria căruia au mizat atât specialiştii, cât şi pariorii. Dar, spre surprinderea generală, argentinianul a rezistat doar 7 runde în faţa românului de 2 metri şi 2 centimetri. Trimis la podea după o ploaie de lovituri, Pucheta s-a ridicat la numărătoarea arbitrului, însă oamenii din staff-ul său, pentru a-i proteja sănătatea, nu i-au mai permis să continuie meciul. Partida cu Manuel Pucheta a fost prima pentru Cojanu programată pe durata a 12 reprize, deşi până acum boxase doar meciuri de 6 runde. După propriile-i declaraţii, el se pregătise fizic şi tactic pentru un meci lung, însă şi-a valorificat potenţialul tehnic, reuşind să-şi macine adversarul şi să-i dea lovitura de graţie care i-a adus cea mai valoroasă şi apreciată victorie înainte de termen.
Ajuns la al unsprezecelea succes în boxul profesionist, unde a pierdut doar în meciul de debut, românul a obţinut prima sa centură la profesionişti, WBO Asia Pacific, ceea ce va duce automat la clasarea sa în ierarhia mondială, în clasamantul cumulat al greilor din întreaga lume el fiind plasat acum pe poziţia a 15-a. Stabilit în patria boxului, SUA, acolo unde a şi debutat la profesionişti în 2011, Răzvan Cojanu este obişnuit cu atmosfera electrizantă a marilor arene. Din cele 12 meciuri disputate, 9 au avut loc pe pământ american, unul în Australia, doar unul în România şi ultimul în China. Cojanu are şi şansa de a fi pregătit de o echipă de adevăraţi profesionişti, formată din marii campioni, Buddy McGirt, John Arthur şi legenda vie a boxului, James Toney, cei care cred şi pariază pe viitorul lui.
Despre campionul mondial care a început boxul la Câmpulung, sub îndrumarea antrenorului Constantin Dia, am avut şi vom mai avea ocazia să comentăm. Un sportiv serios, modest, şi patriot, care crede în Dumnezeu, îşi continuă cariera peste ocean. Poate nu întâmplător,în anul în care a câştigat prima centură la profesionişti, pe lume i-a venit un al doilea băiat. Sunt două succese care îi vor marca viaţa şi, de aici de acasă, din Muscel, îl felicităm şi ne bucurăm alături de el pentru ambele fericite evenimente.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *