Nu poate fi acceptată moral performanţa realizată pe bani furaţi!

robert visoiu robert visoiu
robert visoiu

de Sterian PRICOPE
Am urmărit, cu interes şi satisfacţie, traseul sportiv a lui Robert Vişoiu, tânărul pilot cu ascendenţă musceleană, care, prin talentul său, la 16 ani, debuta în campionatul mondial Grand Prix 3 şi unde, după disputarea primelor etape, atrăsese deja atenţia specialiştilor obţinând puncte în clasament. Proiectat pentru a fi un adevărat campionat mondial al tinerilor piloţi de monoposturi, GP3 a fost fondat în urmă cu patru ani cu scopul de a reprezenta o rampă de lansare către GP2, antecamera din care au promovat cele mai multe tinere talente în Formula 1. Toate evenimentele anuale ale GP3 urmăresc calendarul Formulei unu europene, oferindu-le tinerilor piloţi experienţa perfectă pentru a concura în mediu de Grand Prix, exact aşa cum vor face mai târziu pe parcursul carierei lor în GP2 şi în Formula 1, unde vor promova cei mai buni dintre ei.
Automobilismul nu este însă doar un sport greu şi riscant, ci şi unul extrem de scump. Pentru a ajunge aici, Robert a început de mic, ca pilot de kart. Au urmat apoi diverse cursuri de specializare, primele automobile de concurs, instructori şi antrenori, monoposturi, competiţii, echipe tehnice care să-l susţină şi aşa mai departe. Un adevărat angrenaj a fost creat, pas cu pas, pentru ambiţia ca Robert Vişoiu să devină primul pilot român care să ia startul într-o cursă de formula unu. O ambiţie a lui Robert, dar şi a tatălui său, musceleanul Vali Vişoiu, unul dintre cei mai bogaţi argeşeni. Şi, după rezultatele adolescentului care abia în acest an a ajuns la majorat şi a putut astfel să dea examen pentru obţinerea carnetului de conducător auto, acest obiectiv nu este unul utopic. Asta, desigur, după alţi ani de competiţii de nivel tot mai înalt, cu pregătire, rezultate, dar şi cu cheltuieli pe măsură.

Nu e un secret că ascensiunea sportivă a lui Robert a fost posibilă prin susţinerea financiară consistentă acordată de către tatăl său. Au fost investiţii care, iată, nu au însemnat bani aruncaţi în vânt şi care merită toată aprecierea, fiind vorba în definitiv şi despre prestigiul ţării. Toate bune şi frumoase, până la acuzele procurorilor DNA aduse lui Vali Vişoiu, implicat în afacerea cu autobuzele de la Piteşti, dar şi în despăgubirile ilegale obţinute de la Agenţia Naţională de restituire a Proprietăţilor. Aşadar, dacă învinuirile vor fi confirmate de judecători, rezultă că banii cu care fiul său şi-a construit cariera automobilistică au fost sustraşi inclusiv din bugetul public alocat sportului. Cu alte cuvinte, se ridică problema moralităţii fiindcă Robert, sub masca sponsorizărilor din mediul privat, a fost răsfăţat în realitate cu bani publici. Sunt atâţea sportivi care nu şi-au putut valorifica talentele şi împlini visele pentru că nu s-au găsit destui bani; la fel, avem performeri adevăraţi, recompensaţi de-a dreptul ridicol pentru gloria adusă ţării. Iată de ce situaţia omului de afaceri argeşean se răsfrânge, în mod negativ,asupra imaginii fiului său, promovat nu doar prin muncă şi talent, dar, indirect, şi prin corupţie. E un aspect care schimbă percepţia publică şi până la soluţionarea dosarelor în care este implicat Vali Vişoiu, o să existe mari şi justificate rezerve în a elogia succesele automobilistice ale băiatului său…

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use