POVESTE DIN FOTBALUL MUSCELEAN | Rapidul a ”deraiat” în micuța gară din Câmpulung Muscel, în fața a 12.000 de spectatori

În jurul echipei de fotbal ARO Câmpulung se pot scrie multe povești. Frumoase și de succes. Și triste, uneori, cum ar fi, spre exemplu, finalul sezonului 2003-2004, atunci când fosta ”divizionară B” a retrogradat și ulterior s-a desființat.
Recent, însă, în decembrie 2019, s-au împlinit 26 de ani de la, zic eu, cea mai mare victorie a fotbalului muscelean. În iarna lui 1993, pe când evolua în Seria I a fotbalului județean (astăzi Divizia D / Liga a IV-a), ARO Câmpulung a întâlnit în 16-imile de finală ale Cupei României, prim-divizionara Rapid București, cu una dintre ”garniturile de aur” ale echipei din Giulești, din care nu lipseau Leontin Toader, Georgică Vameșu, Iulian Chiriță sau Fănel Țâră. Se juca într-o singură manșă, pe terenul echipei mai slab cotată. La 7 decembrie 1993, stadionul din Câmpulung a fost arhiplin. ”12.000 de spectatori” a anunțat Gazeta Sporturilor, sub semnătura lui Gheorghe Nicolaescu, cel care o caracteriza pe ARO ca fiind ”O echipă care și-a depășit net condiția de județeană, controlând jocul de-a lungul primului act, pe un teren dificil.”
A fost 0-0 după 90 de minute de joc, perioadă în care muscelenii l-au pierdut pe Simion, eliminat (min.82); 0-0 și după cele două reprize de prelungiri, astfel că, pentru stabilirea câștigătoarei s-a trecut la executarea loviturilor de departajare:
1-0 (I.Din), 1-1 (Iovan), 2-1 (Vlăsceanu), 2-2 (Chiriță), 3-2 (Procorodie), 3-3 (C.Zamfir), 4-3 L. Dumitrescu), ratare (Harea), 5-3 (Sergiu Coman).

”Noi eram în Liga 4, dar aveam jucători care jucaseră în prima ligă, la FC Argeș. Am bătut pe rând pe Dacia Pitești, Chimia Rm.Vâlcea și Flacăra Moreni, după care am ajuns la meciul cu Rapid. La ei pe bancă era Viorel Hizo, secund Ștefan Iovan, care a și intrat pe teren, plus Toader în poartă, Bealcu, Vameșu, Țâră și toți ceilalți pe teren. Am jucat o perioadă și cu om în minus după o eliminare, dar norocul a fost tot de partea noastră!” – își amintește, acum, la peste 26 de ani distanță, Sergiu Coman, omul care a transformat ultimul penalty al muscelenilor.

7 decembrie 1993, Câmpulung, 16-imi de finală
ARO Câmpulung – Rapid București 5-3

ARO: Rusu – Voicu (min.117 L. Dumitrescu), Simion, Manolache, Tănase – Trandafir, I.Din, Vlăsceanu, L.Bădescu (min.56 Procorodie) – Coman, Durdun
RAPID: Toader – Rontea, Budacă, Bealcu, Vameșu – C.Zamfir, Cârstea (min. 71 Iovan), I.Chiriță, Chebac (min.66 Harea) – Țâră, Andrași I.
Arbitru: Marcel Lică (Constanța)
Cartonaș roșu: Aurel Simion (min.82)

Spectacol și la Sibiu, cu o altă prim divizionară: Universitatea Cluj Napoca


Așadar, victorie mare cu Rapid București și visul frumos merge mai departe, în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, sezonul 1993-1994. Se juca tot într-o singură manșă, însă de această dată pe un teren neutru, iar localitatea aleasă, pentru meciul cu Universitatea Cluj Napoca, a fost Sibiu. ”Superioritate sonoră a muscelenilor, care au venit aici cu o coloană de 10 autocare de suporteri acoperă începutul de meci”, își începe câteva zile mai târziu, Cătălin Tolontan, cronica, în aceeași Gazetă, comentând fazele din care s-a și marcat:

 0-1 În minutul 31, la o lovitură liberă de la 25 m, executată de Predatu, mingea atinge gazonul, portarul Rusu gafează și M.POPESCU, pe fază, înscrie din apropiere”;
 1-1 ”În min. 39 BĂDESCU prinde un rist din afara careului care plesnește în ”vinclul” porții lui Colgeac”;
 1-2Min.77. Penalty, la un fault inutil asupra lui Dican, execută tot acesta; apără în primă fază Rusu, dar M.POPESCU este acolo și reia printre picioarele portarului”.

14 decembrie 1993, Sibiu, optimile de finală
ARO Câmpulung – ”U” Cluj 1-2 (1-1)
Au marcat: L. Bădescu (43) / M.Popescu (31 și 77)

ARO: Rusu – Voicu, Tănase, Șipoteanu (min.75 Teleleu), Manolache – Trandafir, Vlăsceanu (min.80 Procorodie), L.Bădescu, I.Din – Coman, Durdun.
”U” CLUJ: Colgeac – Gherman, Falub, Lucaci, Pojar – Necula, Șandru (min.82 Gabor), Dican, L.Paul (min.88 Dobrotă) – M.Popescu, Predatu.
Arbitru: Aron Huzu (Sibiu)

Este un scurt fragment al unei povești frumoase, așa cum spuneam la început, din existența echipei de fotbal ARO Câmpulung.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *