Pariurile: cât depind de matematică și cât de cunoștințe sportive?

În acestă frumoasă lume a pariurilor sportive avem tot felul de personaje și tipologii. La fel cum există pasionați de adrenalină care efectiv nu dau doi bani pe statistici, există și pariori care mizează exclusiv în funcție de statistică. Totuși, care este cea mai bună abordare a acestui fenomen? Să fie cea bazată pe cifre sau cea bazată pe fler? Sau o combinație între acestea?
Discuția este probabil una interminabilă, însă pentru a seta o premisă corectă, trebuie să avem în vedere două lucruri, și anume:
1. Un studiu efectuat în Statele Unite a demonstrat faptul că un grup de persoane care nu se pricepeau la fotbalul european au fost capabile să prezică mai bine rezultatele unor partide după ce au primit doar câteva informații de bază despre fiecare echipă și au putut vedea pozițiile acestora în clasament, în comparație cu un set de persoane pricepute în ceea ce privește fotbalul european.
2. Este bine-cunoscut faptul că există numeroși pariori care realizează profit pe termen lung fără să urmărească partidele pe care mizează.
Din start, observăm că există argumente solide pentru ambele tabere. Totuși, acest paradox trebuie să ne dea de gândit: Dacă realizarea profitului este posibilă și în cazul în care pariorul se bazează numai pe statistici, dar și dacă le ignoră, înseamnă că succesul în pariuri are la bază alte elemente cheie și că nu constă numai într-un dintre acești factori, deși multă lume tinde să creadă asta.
Ca în orice activitate, pentru a avea succes la pariuri sunt necesare câteva calități:
Inteligență – Aici este vorba despre dotarea cerebrală a individului, lucru care poate fi îmbunătățit până la un punct, dar în anumite cazuri efectiv baza nu este suficient de bună pentru a face față cerințelor din acest domeniu delicat. Cert este că persoanele foarte limitate din punct de vedere intelectual ar trebui să se orienteze către o altă activitate, dacă scopul este succesul și nu distracția.
Ambiție – Cine nu se poate motiva singur și nu poate se se organizeze în particular, nu va putea face casă bună cu pariurile sportive. Asta se întâmplă pentru că pariurile, în general, reprezintă o muncă solitară, repetitivă și uneori obositoare, iar pentru a menține un standard ridicat, pariorul trebuie să se poată automotiva chiar și după cele mai dezamăgitoare eșecuri.
Autocontrol – Fiindcă nu ai nici un șef, nu înseamnă că poți să-ți faci de cap. La pariuri sportive, este important să respecți cu sfințenie un set de reguli generale și un plan personalizat pe care tu singur îl vei pune la punct (chiar dacă te inspiri din experiențele celorlalți). De aceea, trebuie să poți rămâne stăpân pe situația chiar și în momentele în care tentația de a o lua pe arătură este mare, cum ar fi jucatul la recuperare – cea dintâi capcană a pariorului modern. Pariurile nu sunt pentru tine dacă nu le poți trata ca pe propria ta afacere!
Răbdare – Pur și simplu nu există succes în pariuri fără răbdare. Fiecare parior, oricât de bun ar fi, nu poate să nu traverseze momente slabe de-a lungul anilor. De altfel, profesioniștii au chiar și una sau două luni negative de-a lungul unul sezon, așa că și tu trebuie să te gândești că oricât te-ai strădui, există riscul ca, pe termen scurt, să nu reușești să ai un bilanț pozitiv. Cheia succesului este însă în răbdare, care combinată cu o analiză constantă a pariurilor jucate, duce către îmbunătățirea strategiei și către obținerea profitului pe termen lung, după un eșantion de mii de pariuri stabilite.

Una peste alta, dacă stai bine cu privire la calitățile enumerate mai sus și vrei să-ți mărești șansele de câștig la pariuri, trebuie să te pricepi destul de bine la sportul pe care pariezi, în sensul că trebuie să urmărești măcar ocazional partide și să înțelegi cu ce se mănâncă acel sport.
În același timp, trebuie să te familiarizezi și cu conceptele de bază ale pariurilor sportive, să răsfoiești și analizele și forumurile de discuții ale celorlați pariori și să fi mereu la curent cu ceea ce este nou în industrie, pentru a cunoaște mai bine fenomenul. Spre exemplu, dacă strategia ta presupune parierea pe partide aflate în desfășurare, iar Casa Pariurilor live tocmai a inclus un tip de pariu care ți se potrivește ca o mănușă, este de datoria ta să te documentezi și să scoți maximul din respectiva oportunitate.

Trebuie să fii prieten bun și cu matematica, dar și cu statistica, chiar dacă nu ai fost premiant la școală. Ideea de bază este bunul simț, pe care trebui să-l ai pentru a izbuti ceva în acest domeniu. Pe lângă operațiile elementare, trebuie să te descurci și în ceea ce privește transformarea probabilităților în cote și viceversa. Trebuie să înțelegi ceea ce îți oferă operatorii și ceea ce se întâmplă, de fapt, în piață. Asta nu înseamnă că trebuie să-ți concepi neapărat o strategie bazată pe statistici, însă nu este indicat să le neglijezi, ci măcar să le analizezi la modul general, pentru ca apoi mintea ta să poată lua decizii mai bune, chiar fără ca tu să fi conștient de motivul pentru care ai ajuns să te gândești la anumite pronosticuri.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *