MUSCELUL ÎN 7 ZILE | La drum, cu Academia de Fotbal Muscelul Câmpulung

La ultima şedinţă a consiliului local, sportul a stârnit discuţii aprinse. A fost vorba despre acordarea unei finanţări, în valoare de 90.000 lei, pentru susţinerea cheltuielilor noii echipe locale de fotbal, intitulată Academia Câmpulung. Ca să facem un mic rezumat, proiectul a început în toamnă, iar prezentarea publică a avut loc printr-un meci amical disputat pe municipal, în compania echipei Steaua. Notorietatea brandului a atras publicul spectator muscelean, în tribune fiind prezentă şi o galerie a echipei bucureştene; altminteri, a fost un meci agreabil, arbitrat de către câmpulungeanca Cristina Dorcioman. I-am văzut atunci pentru prima oară pe fotbaliştii noştri, reţinuţi în lot în urma unei ample selecţii zonale; ulterior, a fost transferat atacantul brazilian Ayza, mulţi ani fotbalist de bază la CS Mioveni şi chiar căpitan al acestei formaţii, pentru ca apoi să revină la Câmpulung mijlocaşul Iulian Tameş, fotbalist exponenţial al marii echipe ARO Câmpulung care, în anii 90, făcea legea în divizia B. Experienţa bătrânilor vulpoi a ordonat în teren jocul tinerilor, iar Gheorghe Mihali, fostul fundaş al echipei Dinamo şi al naţionalei, a dovedit că are stofă de viitor mare antrenor. Căci astfel, depăşind aşteptările, Academia Câmpulung s-a înscris, prin rezultatele de până acum, ca fiind una dintre pretendentele la promovare, semnificativ fiind faptul că marea favorită, Real Bratu, a avut nevoie de sprijinul făţiş al arbitrilor pentru a se impune, pe teren propriu, în faţa băieţilor noştri. Dacă la toate acestea mai adăugăm faptul că s-a închegat nucleul unei galerii, că se promovează echipa prin obiecte promoţionale şi seturi de echipament pentru suporteri, precum şi printr-o pagină specială de facebook, putem concluziona că e mult entuziasm în acest proiect şi, de aceea, pare că merită a fi sprijinit.

Rămâne însă eterna problemă a banilor, iar primăria şi-a deschis, atât cât a putut, punga bugetului local, sub semnul întrebării rămânând modul în care aceşti bani publici sunt acordaţi şi, mai ales, cum este controlată cheltuirea lor. A fost aspectul asupra căruia a atras atenţia consilierul local Nicolae Dumitrescu, care a semnalat că formula organizatorică a unui ONG prin care funcţionează echipa Academia Câmpulung nu doar că nu permite aceasta, dar nici n-are un echivalent în ţară. Iar Nicolae Dumitrescu este ştiut ca fiind nu doar un pasionat de fotbal, ci chiar un susţinător material al sportului rege.

În mod normal ar fi trebuit să se constituie o societate comercială, din care şi primăria să facă parte, dar e o formulă care şi aceasta a dat chix la Câmpulung cu precedentele echipe Inter şi CSS Dinicu Golescu, alte două proiecte promiţătoare care au consumat bani publici fără a avea însă continuitate. Concluzia este că fără o finanţare privată consistentă, adică un sponsor potent, alocaţiile din bugetul local nu sunt şi nu vor fi niciodată suficiente căci, ca să dăm un exemplu, numai fondul de salarii al echipei actuale, este de peste 20.000 de milioane de lei pe lună, foarte mult, totuşi, pentru o prezenţă în divizia D. Şi noi susţinem fotbalul local şi considerăm că nivelul firesc de reprezentare a municipiului nostru este în liga a treia, dar fără un parteneriat solid şi serios, primăria nu va face decât să risipească bani publici şi să nască iluzii care, la primul blocaj financiar, se vor risipi ca fumul împrăştiat de vânt…
(de Sterian Pricope – Muscelul în 7 zile)

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *