SPECIAL | La mulți ani, Gabriel Moiceanu. ”Opt decenii jumătate și încă un pic”, 86 de ani!

Gabriel Moiceanu (născut 12 august 1934)
Debutează în 1952, în concursuri locale de ciclism din oraşul natal, Câmpulung Muscel, sub îndrumarea antrenorului voluntar Sergiu Chirilovici. În 1953, vine în Capitală şi este legitimat la «Progresul Casa Scânteii» (antrenor C. Simionescu), participând la câteva curse de calificare. Ia startul în «Cursa Victoriei», iar în septembrie participă pentru prima oară la Turul României, terminând la jumătatea clasamentului. În Turul României va participa de 10 ori până în 1967, câştigând ediţia a XI-a în 1958 şi 13 victorii de etapă în total, la numai o victorie de recordmanul M. Niculescu.
În 1954, câştigă şi primul său titlu de campion naţional de fond (200 km) şi este selecţionat în lotul republican, pentru a participa la Budapesta cu prilejul JMU de vară, (antrenor M. Mihăilescu). În CN, a cucerit 20 de titluri (din care 4 de fond). În 1955 este prezent din nou în echipa naţională, în Turul Egiptului.

Ion Cosma; Ludovic Zanoni, Gabriel Moiceanu Untere Reihe vlnr: Serban Radulescu, Walter Ziegler, Ion Stoica


A fost nelipsit timp de 15 ani dintre «tricolori», purtând tricoul de căpitan al acestora la multe succese internaţionale, printre care: locul I în 3 etape în «Cursa Păcii» şi de 8 ori pe podiumul de premiere; locul II în 1962 şi 1963 în Franţa, la Marele Premiu al ziarului l.Humanité; locul II în clasamentul general al Turului Marocului, ediţia a VI-a (1968), după ce purtase tricoul galben şi locul I cu echipa; locul II cu echipa, în ediţia a XVII-a din 1964 în «Cursa Păcii» (împreună cu C. Dumitrescu, I. Ardeleanu, I. Stoica, W. Ziegler şi L. Zanoni); a purtat «tricoul galben» 5 etape în Turul Iugoslaviei, în 1958; locul VI cu echipa (I. Cosma, A. Şelaru şi L. Zanoni) din 32 de formaţii, la proba de 100 km contratimp echipe la JO de la Roma, din 1960; a participat în 1956 la singura ediţie a Turului Europei; a câştigat 2 etape (4 şi 8) în Turul Egiptului, ediţia 1959. Toate aceste succese au fost obţinute ca membru al echipei de ciclism a Clubului «Dinamo».
Retragerea sa din activitatea competiţională a avut loc la 35 de ani, în 1969, după participarea la Turul Franţei pentru amatori (Tour de l’ Avenir).
Maestru Emerit al Sportului (1973).)

.
 Sursa: facebook.com/MuzeulSportului

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *