OPINIE / Ruşine vouă, secţie, club şi federaţie!

   de Bogdan BURHAN
În Câmpulung Muscel, oraşul în care preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie este acasă, se fac, parcă, eforturi ca „a doua jumătate a federaţiei”, mă refer la sanie, să nu fie promovată, deşi Clubul Sportiv Muscel are această secţie în structură! Am să vă povestesc, cât pot de scurt, o situaţie care tare m-a mâhnit. De asta am şi trecut cuvântul „ruşine” în titlu!

comunicat CSM 1Miercuri după-amiază, pe aleea centrală din Grădina Publică, a fost organizată o inedită pentru noi competiţie de sanie-starturi. Competiţie despre care presa musceleană şi cu atât mai puţin publicul muscelean, nu a ştiut nimic. Ba mint cu privire la presa musceleană! Marţi am primit pe e-mail, de la CS Muscel, sub forma unui comunicat de presă, un program care anunţa competiţia: „Program CN Sanie” (foto 1), iar două ore mai târziu un alt e-mail cu titlul „Cupa României – program modificat” (foto 2). La prima vedere o competiţie cu care noi suntem obişnuiţi şi care secomunicat CSM 2 desfăşoară regulat pe pista din baza Clubului Sportiv Muscel.

Miercuri mi-am făcut programul în aşa fel încât să ajung şi la această competiţie. În jurul orei 16.00, în timp ce mergeam spre stadion, sună telefonul. Mă uit, directorul Adrian Popa: „Bebel, ce-i în parc? Am trecut cu maşina pe bulevard şi sunt acolo copii mulţi, îmbrăcaţi în tricouri albe şi nişte jaloane pe alee”. Pentru două-trei secunde am rămas blocat, fără răspuns, pentru că nimeni nu anunţase vreo competiţie sportivă. Gândul mi-a zburat la concursurile organizate de Arhiepiscopie, deşi ceva nu se lega… „Adi, nu ştiu nimic. Mă duc până la stadion, la sanie, şi apoi dau o fugă şi până acolo”. Şi am închis. Intru în curtea Clubului Sportiv, fac stânga spre terenul 2 şi dau să urc spre pista de sanie, deja ocupată de sportivi. Tocmai ce-l zăresc la vestiare pe Iulian Păcioianu, ne salutăm şi-mi spune: „Mergi în Grădina Publică. Acolo e frumos!” Am şi plecat…

adrian 05
Acolo, într-adevăr, frumos şi inedit! Aleea centrală, cea dintre castanii de la intrare, era rezervată unei competiţii sportive. Am şi aflat despre ce era vorba: etapa a III-a din programul „Sania, tradiţie şi viitor” – acţiune finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului, competiţie pentru care s-a alocat şi o anumită sumă de bani. Am fost fascinat de zâmbetul de pe chipul copiilor care aşteptau cuminţi, la rând, să ia startul, dar în acelaşi timp MÂHNIT pentru că aş fi putut rata o astfel de competiţie din cauza faptului că organizatorii sunt nişte INCOMPETENŢI în promovarea unui astfel de concurs. Mâhnit de nepăsarea tuturor: a coordonatorului secţie „Sanie” de la CS Muscel, a directorului de la CS Muscel, a mai marilor federaţiei că nu-i obligă (da, este expresia corectă!) pe cei implicaţi în organizare să promoveze competiţia…

Tot miercuri, la ora 13.30, la sediul echipei de fotbal Muscelul Câmpulung a fost organizată o conferinţă de presă la care au participat colegi de la toate publicaţiile din municipiu, şi sunt sigur că dacă şi CS Muscel ne-ar fi „convocat” cu o zi înainte, la fel răspundeam cu toţii. Informam şi eram informaţi. Însă, la CS Muscel rămâne marea problemă a conducerii: aceea de a nu organiza conferinţe de presă. Au fost două-trei la instalarea „noului” director şi cam atât. Apoi… linişte!

Domnilor de la „comunicare”, am în studioul Muscel TV, încă de la începutul lunii august, o invitaţie pentru competiţia de motocross care se va desfăşura pe 18, 19 şi 20 septembrie! Deci cu o lună şi jumătate înainte! Peste toate astea, zilele trecute am primit telefon de la organizator să-mi aducă aminte!
Domnilor de la „comunicare”, organizatorii etapei de la Câmpulung a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă ne trimit aproape zilnic comunicate de presă, deşi competiţia a ajuns la un nivel în care, probabil, n-ar mai avea nevoie de reclamă. Nu sunt concursuri cu „intrare” în care să-i intereseze să vină lume multă ca să le ia banii. Sunt doar invitaţii pentru sport. Şi exemplele aceste pot continua…

Mai am să vă spun ceva! În urma concursului pe care, întâmplător l-am descoperit în Grădina Publică, am făcut doi copii fericiţi. Pe Adrian şi pe Mihai, singurii musceleni participanţi. I-am filmat, le-am luat scurte declaraţii, le-am promis că-i dau la televizor. Până să ajung acasă mi-au şi trimis cereri pe facebook pentru a ne împrieteni. Le-am acceptat, am vorbit cu ei. Văzuseră deja ştirea la Muscel Tv şi erau tare încântaţi. Ba mai mult, unul dintre aceştia m-a întrebat dacă o găseşte pe youtube, că vrea să o trimită şi doamnei învăţătoare. Mi-a fost tare drag să aud chestia asta!

Nu ştiu sigur, dar am impresia că în parc nu a mai fost niciun coleg din presa musceleană. Le iau apărarea. Nu este vina lor, ci a dumneavoastră, a celor care organizaţi fără să vă pese! A celor care „mormăiţi” că la ştirile din sport e prea mult fotbal, şi că sportul dumneavoastră nu interesează pe nimeni. Şi de asta nu interesează!

Tot acolo am stat de vorbă cu unul dintre oamenii cu tricou alb. I-am spus despre dezamăgirea mea. Ştiţi ce mi-a răspuns? „Domnule, la hotelul ăsta din centru am văzut un afiş despre competiţia de caiac-canoe de la Bascov. Puteau să facă şi ei unul-două, să mai afle lumea”. Ştiţi cât costă un afiş? Mi-e şi ruşine să vă spun! Dacă aţi găsi o bancnotă pe jos nu v-aţi apleca s-o luaţi! Atât costă! Atât valoraţi!

Aş vrea să închei această opinie, totuşi, într-o notă optimistă. Să-l dau exemplu pe profesorul Iulian Păcioianu cel care, de fiecare dată când are ocazia, ştie să-şi promoveze sportul, ştie cum să arate publicului muscelean bobul care a participat la Jocurile Olimpice. Iar lumea din jur se uită interesată la „aparatul minune”, se urcă în el şi se fotografiază…
bob in centru orasului2

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

1 Comment

  1. Ioana

    Domnu’ Burhan, la sectia de sanie nu e antrenor nenea ala cu medalie de bronz olimpic? Cum il cheama? Parca traznet, sau tunet, aaa fulger parca. Atunci se explica de ce nu ati aflat dumneavoastra de eveniment.Pai nenea asta zicea ce nu da ”raportul la Muscel TV” in scandalul kimonourilor.Asa ca a tinut secret evenimentul din Gradina Publica, pt. ca daca ar fi aflat presa, ar fi insemnat ca da raportul.Mai ales ca pt. el, presa inseamna doar Muscel TV. Nu tot el zicea ca daca n-ati mai face stiri despre sectiile clubului sportiv, nu ati mai avea cu ce umple jurnalul sportiv?Daca pana acum era doar o presupunere, acum sunt convinsa ca nenea asta are capul mai mic decat o manusa de box.Sau trebuia sa scriu creierul? Dar care creier?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *