ÎN PREMIERĂ | Un nou sport pentru școlari: rugby-tag

La sfârșitul lunii decembrie, anul trecut, s-a desfășurat în Câmpulung  prima ediție a „Cupei Argeș” la rugby-tag. Evenimentul a avut loc în sala de sport a Școlii Gimnaziale Nanu Muscel din municipiu, câștigătoare a acestei prime ediții fiind Școala Gimnazială  NR.1 Mioarele (profesor: Gabriel Viorel Miriţă).
Tag Rugby-ul este o disciplină relativ nouă promovată de Federația Română de rugby, disciplină care se adresează atât fetelor cât și băieților în special din ciclurile gimnaziale școlare. Ideea acestui sport este aceea de a promova sportul cu balonul oval în rândul grupelor de școlari, fără a-i supune, însă, riscurilor de accidentare.
Regulile rugby-tag sunt simple: scopul jocului este ca echipele să înscrie cât mai multe eseuri, prin pase rapide înapoi sau la nivel. Fiecare jucător are prinsă la brâu o curea cu doua eşarfe de culori vii (tag).
Tag este atunci când una dintre cele două eşarfe ataşate de centura jucătorului cu balon  este smulsă (luată). Numai jucătorul cu posesia balonului trebuie atins (tag). Jucătorul cu balonul poate alerga schimbând adversarii, dar nu poate să işi folosească mâinile pentru a-şi apăra eşarfa (tag-ul). Balonul nu poate fi smuls sau luat din mâinile jucătorului care atacă. Jucatorii trebuie să aibă tot timpul meciului ambele eşarfe ataşate. Dacă unui jucător îi lipsește o eşarfă sau amândouă, acesta este „jucător mort”, el neputând să participe la joc până nu îşi ataşează eşarfa sau eşarfele. Dacă unui jucător i se smulge centura fără a avea balonul, se acordă lovitură de pedeapsă împotriva celui care face infracțiunea. Arbitrul poate lăsa avantaj, iar în cazul în care nu se concretizează avantajul, revine la infracțiune.

Se folosește echipament de rugby care constă în sort și tricou (tricoul trebuie purtat băgat în sort), iar pe deasupra vine centura cu cele două eşarfe.

Durata jocului este de două reprize a câte 10 minute, iar dimensiunile terenului sunt în general de 60m lungime cu 30m lăţime , dar pot fi şi diferite de aceste măsuri, condiția fiind să existe loc pentru alergat.

La Câmpulung, pentru cucerirea trofeului au luptat patru școli din județ, cu un total de 36 de elevi.
La finalul celor 6 meciuri jucate clasamentul final a fost următorul:
1. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MIOARELE (prof. Gabriel Viorel MIRIŢĂ), 9p;
2. ȘCOALA GIMNAZIALĂ  BROȘTENI-ANINOASA  (prof. Maria Aurora GIURCULETE si prof. Tudor Andrei OLTEANU ), 6p;
3. ȘCOALA GIMNAZIALĂ “MIHAI TICAN RUMANO”, BEREVOEȘTI (prof. Emilia BADEA şi prof. Florin CEAPRAZ), 5p;
4. ȘCOALA GIMNAZIALĂ POIENARII DE MUSCEL (prof. Cristina CRÂMPIŢĂ), 4p.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *