Denisa Dragomir are „BULETIN” în alergare: 14 ani dedicați performanței

    Denisa Dragomir este o alergătoare montană de succes. Are în palmares trei medalii de bronz la Campionatele Mondiale de Alergare Montana pe distanță lungă (individual și două cu echipa). Le-a cucerit în 2017 și 2018. 2017 a fost cel mai bun an al său. 2019 e hotărâtă să îl depășească însă pe “fratele” său mai mic. 14 din cei 26 de ani împliniți în luna august i-a dedicat alergării. A muncit și muncește enorm. O face însă cu plăcere și se simte împlinită.

Denisa Dragomir a câștigat pe 9 septembrie International Veia Sky Race pentru a patra oară consecutiv

O discuție cu Denisa Dragomir este tot timpul plăcuta. Denisa e zâmbet și ambiție, e modestie și performanță, e muncă și valoare. “Dacă stau bine și mă gândesc, rezultatele mele de până acum sunt 80%  muncă, 10% talent și 10% noroc. Trebuie să ai și dramul acela de noroc. Dar nu poți să te așezi la start doar bazându-te pe noroc”, spune Denisa.

Discutia se poartă într-o după amiaza de sâmbătă. Sportiva născută în Berevoești, Argeș, se afla între doua curse. Vineri, pe 7 septembrie, a luat locul 3 în proba de VERTICAL de la Internațional Veia Sky Race (3,4 km cu 1800 de metri diferență de nivel). Duminică, pe 9 septembrie, urma să participe la cursa lunga: 31 de kilometri, cu 2.600 de metri diferență de nivel. A câștigat-o. Și nu oricum. Cu nou record: 3.23.27. Este pentru a patra oară consecutiv când Denisa Dragomir câștigă acolo: 2015, 2016, 2017 și 2018. Succesul vine la doar o săptămână după o alta cursă câștigată cu record: Rosetta Sky Race (24 de kilometri, cu 1.800 metri diferență de nivel). A oprit cronometrul după 2 ore, 30 de minute și 39 de secunde.“De 4 ani fac naveta România-Italia. Mă simt excelent aici, ca acasă. Oamenii sunt foarte ok cu tine. Cel mai mult îmi place că toși sunt implicați. Citesc informații din ziare, știu rezultate, știu sportivi. Mă opresc pe stradă și îmi urează succes și mă încurajează. Organizatorii sunt și ei foarte implicați”.

Denisa Dragomir: “Acum spun că nu mă retrag până nu câștig titlul mondial…”

Ambiția și Mirabela, verișoara ei, au “împins-o” pe Denisa spre alergare. Își amintește și acum primul concurs din viata ei. “Erau jocuri școlare, faza pe localitate, dar pentru elevele din clasele 5-8. Eu eram în clasa a treia, dar când mă jucam cu verișoara mea și ne alergam vedeam că sunt mai bună ca ea. Eram dezamăgită în sinea mea ca nu pot participa. M-am dus supărată la tata și i-am spus ca alerg mai bine și că vreau să particip. Au făcut atunci o excepție. M-au primit și am caștigat”, își aduce aminte Denisa.

Au urmat ani cu multă muncă, cu sacrificii și cu păpuși abandonate prin dulapuri… La 26 de ani, colecția de rezultate este impresionantă. În urma cu doi ani, într-un interviu pentru aimx.ro Denisa Dragomir spunea ca nu se va retrage pana nu obține o medalie la un Campionat Mondial. O are la gat. “Acum spun că nu mă retrag până nu obțin titlul mondial 🙂 Cert este că nu voi renunța prea curând. Fac lucrul ăsta cu plăcere. Mă simt împlinită și fericită. Îmi iau de multe ori sursa de motivație de la medaliile mele. Când mă voi muta, medalia de bronz va avea un loc special undeva pe perete. Și acum când mai primesc musafiri, deși știu că fac sport de performanță, și observa medaliile și diplomele rămân wow! Mă bucur să văd că munca îmi este apreciată. Sunt atația ani…14…”, declara Denisa.

3 obiective majore are Denisa Dragomir în 2019

“Este ca în viață. Când dai de greu, ce faci, renunți? Nu. Trebuie să mergi înainte. Cum, necum trebuie să mergi înainte”. E fraza rostită cu calm și convingere de Denisa. Alergătoarea de 26 de ani avea “închis” într-un sertar al creierului gândul că poate lua titlul de Campioană Mondială. A venit însa pe locul 4, la competiția găzduită de Polonia. “Anul acesta din dorința să fie și mai bine ca în 2017, am tras prea tare la antrenamente. La cum mi-au mers lucrurile de la început de an pană în luna mai, mă gândeam că pot obține o medalie. Speram să pot obține chiar titlul mondial. Concluzia însă este clara: mai trebuie să muncesc. În 2019 revin la Mondialul de Alergare Montana pe distanță lungă, vreau să particip la Cupa Mondială de Sky Running și la Campionatul Mondial de Ultramaraton Montan.”

“E foarte tare ce a reușit Robert Hajnal. Locul 2 la UTMB, în condițiile în care erau atâtea nume mari la start, era greu de crezut că poate fi obținut. A muncit și a crezut. După rezultatul ăsta, totul pare posibil. Bravo lui!!!”

FLASH INTERVIU CU DENISA DRAGOMIR:

Câte ore te antrenezi pe săptămână?
Cu tot cu sală aproximativ 28-30 de ore
Cursa cu cel mai greu traseu pe care ai alergat?
Maratonul Cerului rămâne cel mai dificil.
Cursa în care spectatorii te împing de la spate este?
Clar, Zegama!
Care sunt TOP 3 rezultate ale carierei?
Titlul de campioana europeana de juniori; medalia de bronz de la Mondiale și locul 4 câștigat la Zegama.
Dacă ai fi profesoară ce materie ți-ar plăcea să predai?
Matematica. De obicei totul e fix la matematică. Mai greu cu interpretările.
Dacă ai opri 10 oameni la întâmplare pe stradă în Pitești, câți crezi că ar putea alerga 10 kilometri sub o oră?
Unul singur.
Ai accepta să participi la Exatlon?
Nu!
Mai mult dură sau sensibilă?
Încerc să par dură, dar cred că sunt destul de sensibilă.
Ce calitate ai lua de la una din adversarele tale de TOP?
Aș lua de la Maite Maiora sau Laura Orgue “urcările”. Urcă foarte bine. Cu o ușurință incredibilă.
Ce cărți motivaționale citești?
Citesc “Arta de a fi fericit într-o lumea zbuciumată”.

PRELUARE:
aimx.ro,
  autor: Vlad Lucian Arhire,
credit foto: sportdimontagna.com

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *