Vara se numără medaliile… sporturilor de iarnă

     de Sterian PRICOPE
La Câmpulung, vara e sezon de vârf la medalii la sporturi de iarnă. Nu e vorba de proverbul cu omul gospodar care îşi face iarna car şi vara sanie, ci de pista betonată pe care se desfăşoară competiţii naţionale de bob şi skeleton.
E un fel de prolog pentru turneele cu zăpadă adevărată, care însă nu se vor desfăşura prin ţara noastră, fiindcă nu prea mai avem piste naturale omologate. Nu cunoaştem care este stadiul realizării obiectivelor fixate prin strategia federaţiei de profil, dar ştim că la sfârşitul acestui an, se va face un bilanţ după o perioadă de patru ani. Cu siguranţă însă că proiectul construcţiei sau modernizării unor baze sportive la standarde internaţionale nu poate fi raportat ca fiind îndeplinit. Nu e  greu de intuit cauza, care este  lipsa susţinerii bugetare şi, în condiţiile în care sportul e ajutat doar să supravieţuiscă, probabil că situaţia va îngheţa şi în timpul viitoarei strategii.
Cum tot răul e spre bine, deocamdată, Clubul Sportiv Muscel rămâne cel avantajat, pista betonată de lângă stadion producându-i o adevărată inflaţie de medalii în Campionatele naţionale sau Cupele României de bob-starturi şi skeleton-starturi desfăşurate aici. S-a întîmplat aşa şi în acest an, semn că sportivii din Câmpulung şi îndrumătorii lor au lucrat cu seriozitatea pe care le-o cunoaştem dintotdeauna. Nu o să facem bilanţul acestei veri, prezentat de altfel de către postul nostru de televiziune şi existent pe site-ul sportinmuscel.ro. Au fost însă şi cîteva noutăţi, şi prima dintre ele a însemnat absenţa, după 15 ani, a  pilotului lotului naţional de bob, Nicolae Istrate. Acesta, unul dintre simbolurile clubului CS Muscel şi al bobului românesc, a decis să se retragă din sportul de performanţă, anunţându-şi decizia printr-un emoţionant mesaj pe facebook. E adevărat că se ştia despre intenţia lui încă înainte de jocurile olimpice din Rusia, dar parcă era greu de crezut că Istrate va renunţa la sportul căruia i-a dăruit atâtea eforturi şi sacrificii, dar şi care i-a adus atâtea satisfacţii. Iată de ce, Nicolae Istrate, unul dintre simbolurile sportului câmpulungean, merită din partea noastră tot respectul şi toată recunoştinţa.
Fiind un moment de schimbare a generaţiilor, simbolic parcă, la CS Muscel au apărut tineri campioni, şi ne referim la fraţii Ioana şi Mihai Păcioianu, a căror pregătire este asigurată de către părinţii lor, Iulian şi Daniela Păcioanu. Numai ei au obţinut 5 medalii, dintre care 3 de aur, la campionatul naţional de skeleton, însă întreaga garnitură de sportivi este una întinerită, fiind legitimaţi sportivi selectaţi de ochiul profesionist al antrenorului Iulian Păcioianu. De fapt, în lotul de bob al CS Muscel există acum doar un singur localnic, Dorin Mincă, restul fiind boberi transferaţi din alte zone ale ţării. Se încheagă însă o echipă, fiindcă timpul trece şi jocurile olimpice se apropie. Ori la această întîlnire de gală a sportului mondial, Nicolae Istrate a deschis o pârtie pe care tinerii boberii de acum care au preluat ştafeta trebuie să alunece mai repede.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *