ŞAH | Jocul de şah va fi onorat la Olimpiada Sporturilor Minţii din Londra în această vară

Unul dintre cele mai vechi sporturi ale mintii este sahul; originile sale se pierd in negura vremurilor, pana in secolul al VI-lea, atunci cand in Persia era considerat a fi jocul elitei conducatoare. Evolutia sa prin istorie l-a consfintit drept un joc al mintii, care a delectat castele de conducatori ale lumii, trecand treptat in lumea oamenilor obisnuiti. Astazi, acestuia i-a fost recunoscuta valoarea de sport si a fost declarat, in mod oficial, un sport al mintii, alaturi de jocurile de go, poker si bridge. Tocmai de aceea, Olimpiada Jocurilor Mintii care se va desfasura in vara acestui an in capitala Marii Britanii, Londra, pune la loc de cinste, printre cele 60 de jocuri ale mintii, sahul.
Anyone For Chess?
Participantii la Olimpiada Sporturilor Mintii au drept obiectiv obtinerea titlului suprem, denumit Pentamind World Championship, care este acordat celui mai bun competitor care catiga cinci competitii diferite. Insa, dincolo de posibilitatea castigarii acestui titlu, acest festival al mintii reprezinta cea mai buna oportunitate de interactiune sociala, de invatarea si aprofundare a unor jocuri care ofera creierului o excelenta sursa de rationamente, precum si de a juca in mod gratuit, unele dintre cele mai interesante jocuri ale mintii.

Desi se va afla in centrul atentiei la Olimpiada Sporturilor Mintii din acest an, competitia de sah este doar una dintre cele 60 de competitii de jocuri de masa, care mai include jocuri de scrabble, Go, dar si board games-uri cum ar fi Colonistii din Catan, 7 Minuni, Dominion, Magic the Gathering si Carcassone sau jocuri de inteligenta precum bridge si poker. Mai toate jocurile care se pot juca la Olimpiada sunt prezente in diverse versiuni, tocmai pentru a oferi tuturor participantilor posibilitatea de a incerca, indiferent de varsta aceste jocuri.

Jocul de sah are mai multe variante care vor putea fi incercate la Olimpiada de la Londra, precum: Chess 960 Rapid, Exchange Chess, Chess 5 Minutes, Chess Rapid25 Minutes sau Chinese Chess care presupun gandirea si luarea unor decizii in ceea ce priveste mutarile intr-un anumit interval de timp. Competitia de table (backgammon) are cateva versiuni foarte interesante, care vor pune jucatorii la incercare, precum: Backgamon 6rdx5pt, Backgammon 8x3pt, Backgammon 6x7pt, Nackgammon, Backgammon 6x1pt, Backgammon 4x11pt sau Backgammon Plakoto, in care obtinerea punctajului specificat intr-un numar cat mai rapid de miscari reprezinta miza maxima pentru oricare dintre jucatori.
In ceea ce priveste jocul de poker o sa fie organizat un turneu destinat jucatorilor amatori de poker, in care se vor disputa diverite versiuni ale acestui sport al mintii, printre care se numara cunoscutele versiuni de Texas Hold’Em Poker si Omaha, dar si varianta 5-card draw, o versiune care este ideala de a fi jucat alaturi de prieteni si de familie. Alaturi de aceste sporturi ale mintii, Olimpiada o sa gazduiasca si alte sporturi precum jocul video de Tetris, un campionat de programare pe computer, jocuri de strategie, shogi, quiz-uri de cunoastere, jocuri de memorie, de gandire creativa si de calcule mentale.

In anul 1851, tot in capital Regatului Britanic a fost organizata prima competitie de sah, acesta reprezentand punctul de pornire si de recunoastere internationala a valorii oferite de acest sport al mintii. Raspandit in toate statele lumii, ulterior, jocul de sah si-a gasit in Rusia cei mai multiu adepti, aceasta fiind de altfel tara care a dat lumii cei mai multi campioni in acest sport. Insa, primul campion la jocul de sah, recunoscut oficial a fost un jucator austriac, Wilhelm Steinitz, care in anul 1886 a obtinut acest titlul, in premiera. In ceea ce priveste tara noastra, Romania se afla printre primele zece tari care au obtinut rezultate favorabile, la nivel olimpic, la jocul de sah. Se pare ca de Londra sunt legate inceputurile oficiale ale competitiilor de sah, astfel incat in anul 1927 este organizata prima Olimpiada de Sah (in anul 1925 luase fiinta Federatia Romana de Sah).

Jocul de sah si-a diversificat modul de joc, fiecare versiune aparuta aducand o imbunatatire in ceea ce priveste modalitatea de a juca. Cu siguranta ca pana acum, una dintre cele mai traznite si creative, totodata, modalitati de a juca sah este Diving Chess, care presupune ca partida de sah sa se desfasoare sub apa. Jocul este cu atat mai antrenant, cu cat ceasul traditional care cronometreaza timpul dintre mutari a fost eliminat, jucatorii trebuind sa plonjeze in apa sis a-si gandeasca mutarile foarte rapid, atat timo cat isi pot tine respiratia.

O alta modalitate de a juca sah, intr-un mod altfel, este reprezentata de Chess Boxing, in fapt o alternare a unei partide de sah traditional cu una de box; partida poate fi terminata fie prin knock-out in meciul de box, fie prin mat in meciul de sah. In fapt, inventatorul acestuia, Etan Ilfeld a incercat sa afle daca mintea poate triumfa asupra corpului si viceversa. Interesant este faptul ca Diving Chess a fost acceptat sa figureze ca sport al mintii si chiar a fost inclus in programul Jocurilor Olimpice ale Mintii care a avut loc in anul 2012. De altfel, Etan Ilfeld este chiar unul dintre cei care au avut ideea de a organiza aceste Jocuri Olimpice ale Mintii, iar prezenta sahului printre cele mai onorante sporturi ale mintii in aceasta competitie se datoreaza faptului ca el insusi este un pasionat jucator de sah.

Jocul de sah nu presupune doar elaborarea unor strategii indelung studiate, ci si ofera un grad ridicat de socializare. De asemenea, jucatorii de sah sunt incurajati sa-si antreneze si latura competitionala, astfel incat unul dintre ei sa castige (cu toate ca oricand este posibila o remiza). Toate jocurile mintii acceptate si incluse in calendarul competitional al Olimpiadei Sporturilor Mintii de la Londra au in comun necesitatea de rationare si de gandire analitica. Aceste jocuri sunt bazate pe antrenarea si exersarea creierului, necesitand un antrenament intelectual, care pune accent pe dezvoltarea gandirii si a formarii unor reflexe cognitive. Acest sport al mintii indeamna nu doar spre studiu, ci si catre introspectie si catre o mai buna cunoastere de sine, astfel incat jucatorul sa poata ajunge sa-si stapaneasca cat mai bine emotiile si sa se poata concentra pe aspectul rational al jocului. De aceea, Jocurile Olimpice ale Mintii de la Londra din vara acestui an vor oferi prilejul participantilor de a se juca, dar si de a-si exersa rationamentul.

About The Author

Redactor sportiv

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *