Industria pariurilor are și o latură „întunecată”, reprezentată de așa-zișii tipsteri care vând ponturi „100% sigure” pe Internet. Orice om cât de cât logic își dă seama că nu pot exista ponturi care nu au cum să nu dea greș.
Cu siguranță că ai văzut postări ale unor indivizi care susțin că au informații din interior despre aranjamente de tip pauză/final. Cei care doresc să afle despre ce meci este vorba sunt invitați să îi contacteze în privat. Dețin respectivii astfel de informații, sau sunt doar niște șarlatani? Am știut din start că este valabilă a doua variantă.
Cum judecă țeparii
Am citit un articol foarte interesant pe site-ul comunității pariorilor online din România, care mi-a confirmat tot ce bănuiam. Unul dintre cei care au vândut ponturi, „Ionuț”, paznic ca ocupație principală, a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului și a povestit cum a pornit „afacerea”: „Am mai urmărit 2-3 săptămâni alte pagini să văd cum se dau țepele. Nu știam nimic despre asta, doar că puteau să iasă bani. Timpul ăla oricum îl pierdeam aiurea la muncă. Dacă mai iese un ban în plus de ce nu. Aveam poză de profil o gagică jumătate dezbrăcată, primeam banii în Paysafecard. Cine să mă prindă?”. A creat pe Facebook un grup VIP. A plătit 15 lei pentru like-uri și a reușit să adauge 200 de persoane în el. A explicat: „De aici vine credibilitatea. Dacă am un grup VIP cu 200 de persoane s-ar putea să te păcălesc și pe tine să-mi dai Paysafecard de 50 de lei ca să intri în grup. Te vei gândi că dacă sunt 200 de persoane care au plătit atunci este ceva acolo și până la urmă ce mai faci în ziua de azi cu 50 de lei?”.
Lăsa pe pagină doar pontul câștigător
Dezvoltarea grupului a fost floare la ureche pentru cineva care avea mult timp la dispoziție, familiarizat cu „șmecheriile” celei mai populare rețele de socializate: „Pe grup postam zilnic 20-30 de pronosticuri pauză – final, scor corect, cote mari. Ștergeam după aceea aproape tot, lăsam doar pontul câștigător cu cota cea mai mare. Pe pagină postam zilnic toate variantele de pronostic pauză – final pentru 10 meciuri. Setam să văd doar eu postările. După aceea lăsam doar pontul câștigător. După vreo săptămâni în care am tot făcut câte 10 ponturi free pe pagină și 10 în grup a trebuit să fac like-uri și comentarii pentru acele postări. Există site-uri unde se face acest lucru. Tu îi dai cuiva like la o postare el dă la a ta, tu îi comentezi cuiva la o imagine, el comentează la tine”.
Făcea bani ca să joace la pariuri
A urmat modelul văzut pe alte pagini de profil și a promis un pont pauză/final 100% sigur. A fost surprins de numărul mare de doritori care au lăsat comentarii. A trimis fiecăruia câte un pronostic pauză/final pentru același meci. Evident, unora le-a picat varianta câștigătoare. Lor le-a dat un nou mesaj după două zile, spunându-le că are un nou pont, dar pe bani. A reușit să dea două țepe de 100 de lei. După 6 țepe pe pagina respectivă, a mai deschis două pagini similare. Dădea 5-6 țepe pe săptămână. Așa își făcea bani ca să joace la pariuri, pentru că salariul de paznic nu îi ajungea și pentru așa ceva.
Finalul poveștii e aproape incredibil
La un moment dat, s-a oprit. Povestea e aproape incredibilă, dar e reală: „Într-o zi pe acea pagină primesc un mesaj privat îmi care cineva spunea că vrea și el o cotă de 20. Dar să fie 100% sigură pentru că mai are 200 euro și-i trebuie neapărat peste 2 zile 3.000 de euro. Mi-a dat codul Paysafecard de 50 lei și mi-a spus că ce este peste 3.000 de euro sunt banii mei. Îți dai seama că nu îl credeam. Eu eram mulțumit că am luat 50 lei. Dar acel bilet a fost cel mai gândit din tot ce dădusem până acum. Puteam să iau dintr-o lovitură cât aș fi câștigat din mult mai multe țepe.
I-am făcut biletul tipului după vreo două ore și mai multe bilete făcute, șterse și refăcute am făcut și biletul. Erau 6 meciuri o cotă de 24. I-a ieșit biletul și a luat 4.800 euro. Nu credeam că a jucat biletu cu 200 de euro și nu credeam că o să îmi dea diferența așa cum spunea la început. După vreo două zile mă trezesc cu mesaj privat de la respectivul în care mă întreba unde să trimită 1.800 de euro. Eram în dubii. Să-i dau datele, să nu le dau. Eram aproape să iau salariul pe jumătate de an și am decis să risc. I-am dat datele și surprinzător pentru mine, mi-a trimis banii. Atunci am zis gata, stop, nu mai dau nici o țeapă”.
Din această poveste se desprind două concluzii:
1. Cei care vând ponturi pe Internet sunt doar niște profitori. În plasa lor cad naivii care caută „să se îmbogățească” din pariuri.
2. Nu pici pradă acestor profitori dacă gândești cu capul tău. Decât să dai 100 de lei pentru un pont la nimereală, mai bine analizezi cu mare atenție meciurile și pui banii pe un bilet cu cotă mai mică. A fost un accident fericit să iasă acel bilet cu cotă 24. Dacă ar mai încerca de 20 de ori, poate că „Ionuț” nu ar reuși să găsească un bilet câștigător cu cotă atât de mare.
Indiferent că vezi pe Internet ponturi gratuite sau cu plată, nu te încrede în nimeni. Cele mai sigure pariuri sunt cele gândite de tine.