de Sterian PRICOPE
Lovituri administrative sub centură pentru boxerii musceleni! Iată cum poate fi catalogată o serie de măsuri inexplicabile luate atât de către federaţie, cât şi de către CS Muscel.
O să începem cu selecţia organizată la Bucureşti în vederea participării la Campionatul European de Juniori ce se va desfăşura în Rusia, trial naţional unde clubul nostru a avut doi reprezentanţi: Ştefan Pătraşcu, la categoria 75 kg, şi Radu Ghiţu, la 48 kg. Primul dintre ei a fost eliminat, în schimb, cel de-al doilea a câştigat turneul de selecţie şi, deci, ar fi trebuit să fie convocat la lotul naţional de juniori. Numai că federaţia, invocând lipsa de valoare a pugiliştilor noştri la unele categorii, a a decis să facă economie şi să taie de pe listă câţiva câştigători, printre care s-a numărat şi musceleanul nostru. Marea economie realizată a fost de circa 1.400 de euro pe cap de sportiv lăsat acasă, adică atât cât ar fi costat costul deplasării acestuia la campionatul european.
Se cuvine să reţinem că federaţia română îşi face singură knock-out, de vreme ce recunoaşte că, în toată ţara, la toate categoriile nu există boxeri care să se prezinte onorabil, deci nu să obţină neapărat medalii, la un campionat european. E un semnal negativ al însăşi activităţii acestui for, măcinat de contre dure între diverşi pretendenţi la şefie şi pus la podea după scandalurile în care a fost implicat fostul preşedinte, penalul Rudel Obreja. Apoi, cum vorbim despre juniori, rezultă că şi viitorul este ratat, de vreme ce se aruncă prosopul nu doar pentru europenele de acum, ci, implicit, şi pentru mondialele şi olimpicele de mâine. S-a lovit, fără vreun respect faţă de fair-play, şi în speranţele şi aspiraţiile sportive ale unor adolescenţi şi aşa lipsiţi de răsplată pentru eforturile lor, şi, de aceea, se cuvine să-l felicităm măcar pe Radu Ghiţu pentru ambiţia cu care s-a bătut pe ringul trialului bucureştean.
Gongul economiilor a fost bătut însă şi la Clubul Sportiv Muscel, care a decis să nu participe la Cupa României rezervată pugiliştilor juniori, a doua competiţie naţională ca importanţă programată la Craiova. E adevărat că boxerii noştri au participat de-a lungul acestui an la diverse turnee de pregătire, dar se pune întrebarea la ce au folosit aceste pregătiri dacă se ratează participarea la o competiţie care poate aduce cubului şi sportivilor medalii în palmares. Nu contestăm faptul că banii sunt puţini, dar tocmai de aceea se cuvine mai multă chibzuiţă şi viziune în cheltuirea lor. Ceva din logica strategică s-a rupt şi la CS Muscel, la fel cum s-a întâmplat şi la federaţie, diferenţa fiind că în cazul de la Câmpulung, s-au retezat şansele întregului lot, şi nicidecum doar acelea ale unor sportivi. Cu alte cuvinte, după modelul forului tutelar, se puteau trimite la Craiova măcar sportivii cei mai bine cotaţi, şi nidecum declarat abandonul colectiv.
Boxul românesc amator nu cunoaşte cele mai bune condiţii de dezvoltare, dar dacă se ratează integrarea în circuitele interne şi internaţionale, atunci, în aceeaşi perspectivă, nu mai vedem nici scopul pentru care ar mai fi finanţat din bani publici…